Sider

lørdag 24. november 2012

Kampen for Fagernes skole 2012

Avisinnlegg fra torsdag 22.november 2012:

"Dette har vi i dag og dette har Narvik kommune tenkt å ta i fra oss"
En av de få skolene(om ikke den eneste) i byen hvor elevtallet stiger, en skole som kan skilte av å være i nærmest tipptopp stand etter omfattende oppussing utvendig og innvendig. Dette etter en fabelaktig dugnadsinnsats av foreldre.
Vi har i tillegg et uteområde som grenser til fjell, skog og sjø, fotballbane og skøytebane. Og nå lages det ny skiløype/tursti langs sjøen. Vi har fått bygget grillhytte i fjellet like over skola og gapahuk ved fjæra like bortenfor.
Jeg er så lei meg og sint for at vi må kjempe for, og nu mest sannsynligvis mister det som vi ser er så bra for ungene våre.

Nå vil kommunen presse våre 90/100 elever inn i en byskole... Alt skal sentraliseres. Nei, jeg begynner å miste trua på mangt og meget. Min naive tro på at hensynet til mennesket og de myke verdiene teller mest, begynner dessverre å falme. I rike Norge er det penger/økonomi og makt som rår.
De som sitter med makta bruker hersketeknikker ved å sett barn og eldre opp mot hverandre, og forteller oss at vi må "velge"... Det er smakløst! I vårt land har vi RÅD til å prioritere og satse på begge gruppene.
Jeg oppfordrer alle som støtter oss i kampen mot nedleggelse av Fagernes, Straumsnes og Skjomen skole om å stille opp på Rådhustrappa før bystyremøtet. Store som små.

Eva Vassdal Sørensen - mamma til tre Fagernes barn


Aron kom til jobben min etter skola på tirsdag. Han hadde lyst til å lage en plakat å vise frem for de som vil legeg ned skola hans. Han fikk papp og fargestifter. denne tirsdagen hadde de lært seg å skrive liten "i" på skola :)

 Aron hørte meg uttale ved flere anledninger at jeg ikke hadde tenkt å holde noen appell på Rådhustrappa. Jeg var temmelig "tom i hodet" etter masse skriving og argumentering i ulike sammenhenger, Plutselig utbrøt han: "Men æ kan jo si noe!"
Vi gikk noen runder på om han virkelig hadde lyst til det, og han sto hardnakket på at det ville han.
Jeg sjekket opp om det var greit og at vi også måtte ha forbehold om at om det viste seg at han angret seg så var det ok.
Jeg prøvde å komme med innspill til hva skulle si, men alle mine forslag ble mer eller mindre direkte forkastet... :) Han ville "snakke med sine ord".
Synes at han klarte dette meget bra. Han øvde hele morgenen og til slutt så satt appellen slik som han ønsket.
Flinke, modige Aron min.
......

Tanker om å involvere barna i prosessen:

Var mange vurderinger frem og tilbake om det var riktig å ta Aron med i hele denne prosessen, men det opplevdes og oppleves fortsatt som riktig. Han fikk velge om han ville være med på Galleriet i bystyret eller om han skulle bli hentet. Han valgte å være der hele ettermiddagen, også etter den over en times lange pausen. Han fulgte med på det de sa og hvisket spørsmål til meg underveis. Han hadde og har store problemer med å forstå hvorfor de fleste politikerne valgte å gjøre det de gjorde, men vi har fått pratet mye sammen om dette. Aron fikk også høre at det var mange av politikeren som snakket om "BARNAS BESTE". Synes det er viktig at han fikk en forståelse for at IKKE ALLE politikerne satte penger fremfor barna. Så tusen takk til de politikerne som i denne sammenheng valgte å tale våre barns sak!!! <3 p="p">
.........................

"Nærskoleprinsippet gjelder for noen, ikke for alle"
og
"Barn settes opp mot eldre":

Det er både overraskende og skuffende at tilsynelatende få politikere våger/ønsker/orker gå inn i en del kritiske spørsmål som feks:
Hvorfor fredes Gulskolen som undervisningsbygg fremfor Fagernes skole? Det er ingen hemmelighet at Gulskola som bygg “står for fall”. Fagernes skole er at av de kommunale byggene som nok er best vedlikeholdt (det er relativt nytt i kommunal sammenheng + at vi foreldre har lagt ned ENORME krefter og antall dugnadstimer i forhold til oppussing og utbedring av inne- og utemiljøet). Bare strømutgiftene ved Gulskola er formidable…
Det har tidligere vært vedtatt å legge ned Gulskola og flytte over elever herfra til Rødskola og Skistua, men dette ble omgjort med hensyn til nærskoleprinsippet. Skistua har mistet rundt 100 elever de siste årene, og en nedgang har vi sett ved de andre bykjerneskolene også. Fagernes skole vil få ØKNING i antall elever fra høsten av.
Hvorfor gjelder ikke nærskoleprinsippet for barn fra Fagernes og Straumsnes? Kan noen svare meg på det?
En annen ting som skremmer meg er at politikere fra “begge fløyer” kjører med samme argumenter som: “Vi må velge mellom sykehjemsplasser og skole…” . Det SKAL ikke være et valg mellom velferden til våre eldste og svakeste, og de viktige saker i hverdagen til våre barn som nærhet og trygghet. Begge gruppene fortjener mer respekt enn som så at de blir satt opp i mot hverandre!
Ja takk til satsing på barn og eldre.
Kan våre politikere være så vennlige å se på om vår kommune er i den situasjonen at vi har RÅD til å ha frikjøpte politikere annet enn ordføreren? Kanskje burde vi i noen år fremover spare en del på den utgiftsposten?
At folk stiller opp og jobber gratis og på dugnad er ikke uvanlig. Iallefall ikke utenfor de politiske kretsene. Jeg kan komme med ei lang liste med eksempler på det. Vi har en kommune full av ildsjeler som jobber for at Narvik skal være et godt sted. Ildsjeler som ikke har krevd eller forventet seg ei krone for alt arbeid de har lagt ned – ikke en gang et klapp på skuldra. Sikkert mange av disse som kunne ha bidratt MEGET godt i politikken også uten å være frikjøpte…

Relaterte linker til saken:


1 kommentar:

  1. Hei Eva,

    En varm klem til deg for engasjementet ditt og refleksjonene rundt det å la Aron holde apell. Når Aron blir voksen er jeg sikker på at han vil reflektere rundt ditt engasjement og det at du inviterte han inn i det - og det vil gjøre at han blir engasjert! Veldig synd at dere ikke klarte å få kommunestyret til å stemme anderledes - håper der klarer å få stiftet en privat skole slik at barna på Fagernes kan få gå på skole i nærmiljøet sitt! Hilsen utflytta narvik-jente.

    SvarSlett